光通酒吧 LUMIERE HOUSE

项目地址

北京,中国


项目状态

已完成


项目周期

2020年6月 - 2020年10月


建筑面积

300平米


Location

Beijing, China 


Status

Complete


Duration

June 2020 - October 2020


Gross Area

300 m²


“光通酒吧”位于北京最热闹及繁华的三里屯商业街区的一隅,业主拥有艺术、设计、文化等多个圈层的众多的朋友,所以这个空间即将是对外经营的高端酒吧,也是用来招待朋友、举办活动的固定场所。它既是一个融化于商业氛围中的静谧、隐秘之处,也是一个安置在公寓安静之地中的信息与情绪的汹涌之地。

由一层西侧门头,进入酒吧主入口的三角形玄关,首先映入眼帘的便是玄关立面酒品展示异形柜,让来到的客人首先感受并了解到酒吧的空间气质。展示柜弯曲而上,向室内延伸为异形吊顶。异形吊顶尺度巨大且采用黑色金属材质,将一层全开放式的复合大堂空间一分为二。


对应酒吧功能,我们将大堂顶部比喻为光与酒的海平面(这样的隐喻同样贯穿于我们的作品中,详见"Seafloor"by archIStry),隐形吊顶取材于海平面下的“船帮”。“船帮”上往返穿插着可变色及可变明暗的玻璃管LED线条灯,隐喻了轮船航行在光与海上,海平面下光线交织的景象。异形吊顶的周边也由金属吊顶表现出水波发散荡漾的形式,抽象地赋予酒吧大堂空间中浪漫的想象与舒适柔软的视觉感受。


这不仅是形象上的设计诉求,我们将照明、空调、电气等复杂吊顶设备集成在完整且一体的金属吊顶之上,腾挪出更多的吊顶空间,排列整齐,将大堂中间两侧走廊上空的设备腾空,将吊顶拱起,将净高最大化,也与吊顶形象上的诉求进行了统一。空调空气、新风与光线均从吊顶中视线看不到的条形位置均匀释放而出。我们称之为“Dyson”式的空间设备整合设计,将形式与功能相统一,有机地给予空间设备、功能的设计于生命。室内大堂的北墙完整地再现了与门头相呼应的金属拱形立面,三组平拱紧贴且托起整吊顶,形成了完整且震撼的形象,并兼顾酒品展示柜的功能。


长达8m的独立且整体的吧台横亘在大堂北侧,除了保证每位客人1 m面宽的使用空间外,吧台集合了桌上LED酒水照明灯、私人usb充电口、私物挂钩、把手、脚踏台等多种功能,我们称之为VIP头等舱式的空间功能整合设计(这样的设计方法一直出现在我们的作品中,详见"Quad House"by Archistry)。大堂中央设置了组合式散座,每一组均由边桌定义了座位的位置以及领域,保证了使用的空间。大堂南墙镜像再现了吧台展示墙的金属拱立面,保证了大堂不同视角下的对称性。拱下对应设置了三组半圆形卡座,它们丰富了大堂空间中的座位的形式与层次,并将半圆柔软的形式与顶部相结合统一。


有意地模糊顶面与立面的区别和界限后,我们将这个空间视为一个发光生物体的“腔体”(它描述动物身体的内部轮廓),空间中的结构和框架支撑起了“内腔”,建筑中的独立空间组成了“器官”。人们在“腔体”中游走,觥筹交错。为了呈现更整体的光效,并强调巨大而柔软的生物“腔体”概念,我们隐去了灯具。发光体均被隐藏在建筑构件的缝隙当中,使光以绵绸的胶体状态均匀、缓慢地从缝隙中流出。这些离散的灯光、有趣的灯光、迷人的灯光,都是为“光通酒吧”的“腔体”量身定做的。这个生物体也是有生命的,在不同的情境下,腔体呈现出不同节奏的“呼吸状态”。随着人群密度、使用场景及空间音乐的变化,运转中的光线呈现出优雅韵律的色温与光强的起伏,它的变化也使空间内部弯拱、洞穴等不同空间元素;木材、石材、金属等不同空间材料呈现出无数的表情与情绪变化,丰富万千。此时,具有胶体的属性的粘稠的光线,充满并粘合了“腔体”中的人与物,充满了人群的视网膜,令人沉浸在“腔体”的整体氛围当中,享受和沉醉。


穿过大堂,进入到一层的多层拱墙中间区域,由此可以到达一层包间以及楼梯间,通高的楼梯间延续了金属表皮以及柔软且有孔洞的隧道形象,墙上斑驳、层叠的光影隐喻了时光的虫洞,将人指引到地下一层的隐秘世界。下到地下一层的玄关,分别可通向卫生间区域,步入式酒窖以及半开放包间区。为了使用舒适,设计配置了三个独立卫生间以及卫生间等待玄关。步入式酒窖整体恒温恒湿,穿过酒窖中的暗门,可进入到更为私密的“地下VIP包间”。


从地下一层楼梯玄关走到的鱼骨式走廊,并联了五个半开放式包间,包间内均采用围合和式布局。各个包间之间由可升降式的幕帘相区隔,幕帘根据不同的高度设置,有时形成人影婆娑的景象,有时呈现出腿与脚的交错的繁忙社交景象,有时则是单独的静谧场景。通过光与幕帘整体形成的对比,人们在酒吧中享受光的时候,将不会忘记提及阴影。多种情绪将在这个空间里发生,阴影内的私密与独处是空虚的,光线下的社交和活动充实的。如有必要,当幕帘全部升起后,整体地下一层可以变身为开放式的会所,举办多人且中大型的活动。


鱼骨式走廊的西侧尽头,是服务于地下一层区域的补充式独立下吧台和小散座区,由此也连接了地下一层庭院和室内,这意味着酒吧的两层可分开独立使用。


金属门头由下至上延伸出柱廊立面,并稍向下倾斜,表示开放、谦虚及欢迎的理念,造型抽象隐喻花瓣及手掌形式,面向区域外,像拥抱或手掌一样向来的朋友表达拥抱和吸引。门头不占地面面积,并为廊下的行人提供了更多遮风避雨的公共空间,提供更多社会善意与福利,它同时具有拢音、挡光作用,遮蔽、减少并避免对楼上的居民的噪音干扰与光干扰,维护底商与居住的和谐氛围。朝向城市的形象灯光从造型的缝隙中泛出,形成明暗自然过渡的光晕效果,也准确勾勒出整体造型的轮廓。在夜晚中,形象灯光经过精心调配,颜色与明暗均随时间进行呼吸般的改变,展示了酒吧的主题。我们将此造型进行多次主题重复,经过推敲,以使保持优雅及韵律感。它使用的金属材料在工厂加工而成,在现场进行装配,经久耐用,可长期保持好的效果。

金属门头顶部自然延伸至柱廊内部,遮挡了柱廊顶部的管线,并延伸至室内,并衍生成为大堂室内顶部主造型。以此,我们将建筑、灰空间及室内的造型统一考虑,以雕塑装置的设计方式,将此巨型产品置入改造空间中。


从地下一层楼梯玄关走到的鱼骨式走廊,并联了五个半开放式包间,包间内均采用围合和式布局。各个包间之间由可升降式的幕帘相区隔,幕帘根据不同的高度设置,有时形成人影婆娑的景象,有时呈现出腿与脚的交错的繁忙社交景象,有时则是单独的静谧场景。通过光与幕帘整体形成的对比,人们在酒吧中享受光的时候,将不会忘记提及阴影。多种情绪将在这个空间里发生,阴影内的私密与独处是空虚的,光线下的社交和活动充实的。如有必要,当幕帘全部升起后,整体地下一层可以变身为开放式的会所,举办多人且中大型的活动。


当下的疫情环境中,在往日喧闹的城市中,这个项目像勇气一般宝贵,我们希望这将是北京商业环境的一剂强心剂,并为人们带来新的希望以及生活的热情。


 The location of Lumiere House is in the corner of the most prosperous business district of Sanlitun in Beijing. Considering that the owner has a large circle of friends engaged in art, design, and culture, this space is about to be not only a high-end bar serving for outside guests, but a place for a salon especially facing the art communities, cultural workers, and celebrities. It is a quiet and secret place melted in the surrounding business atmosphere, paradoxically, also situated at the center of this surge of information and emotion in the quiet area of the apartment.


 Entering the triangular entrance from the west of the first floor, there is the special-shaped wine display cabinet on the facade of the porch so that the guests could feel and understand the spatial temperament of the bar. The display cabinet bends upward and extends to the interior for a special-shaped ceiling. The special-shaped suspended ceiling is large and made of black metal, which divides the all open-style lobby space into two parts.

 

Corresponding to the function of the bar, we compare the top of the lobby to the sea level of light and wine (such a metaphor also runs through our works, see "Seafloor" by archIStry). The invisible ceiling originates from the "shipboard" below the sea level. The "shipboard" is interspersed with color changing and variable shading LED strip lights made of glass, which is a metaphor of the ship sailing at sea through light, creating a scene of light interwoven under the sea level. The metal ceiling around the special-shaped suspended ceiling also shows the form of spreading and rippling water waves, which abstractly endows the bar lobby with romantic imagination, comfort

able and soft visual feeling.

 

This is not only a design appeal for appearance, but we see it as an integration of lighting, air conditioning, electrical and other complex suspended ceiling equipment installed on the integrated metal ceiling, to vacate more ceiling space and arrange them in order. Meanwhile, we empty the equipment above the corridor on both sides of the middle of the lobby, make the suspended ceiling in the shape of the arch, and maximize the net height, which is also consistent with the appearance of the suspended ceiling. The fresh air and light are evenly released from the invisible strip of the suspended ceiling. We call it “Dyson” type of integration of space and equipment, which unifies form and function, organically brings the design of equipment and function to life. Corresponding to the door header, the north wall of the interior lobby presents the metal arch-shape façade. Three groups of flat arches cling to and hold up the whole suspended ceiling, creating a complete and shocking scene with the function of the wine display cabinet.

 

The 8 meters long independent and integrated bar stands across the north side of the lobby. In addition to ensuring that each guest has a usable space of 1-meter width, the bar integrates various functions as no matter a LED drinking light table, private USB charging port, or a private hook, handle, pedal, etc., which we call the integrated design of VIP first-class spatial function (such design approach always runs through our works, see "Quad House" by archIStry). In the center of the lobby, we set a combination of scattered seats. Each group is defined by the side table, and the seating position and area are defined to ensure the use of space. The mirror image of the south wall of the lobby presents the metal arch-shaped facade of the display wall, ensuring the symmetry of the lobby from different perspectives. Three groups of semi-circular banquette seats are set under the arch, which enriches the form and levels of seats in the lobby and combines the semi-circular soft form with the top.

 

We intentionally blur the difference and boundary between the top surface and the façade. Then the inspiration originated from the word “coelom”, which describes the internal outline of an animal body in the medical field. We see this space as a luminous organism, where the structure and frame within support the coelom, and the independent space inside constitute the organ. Guests walk around in the coelom and toast each other. To present a more holistic lighting effect and to emphasize the concept of a large and soft biological “coelom”, we try to hide the lamp. The luminescent bodies are all concealed in the gaps of the building components so that the light could flow out from the chink evenly and slowly like being in a viscous colloidal state. These discrete, beautiful, and fascinating lights are all custom designed for the "coelom" of Lumiere House. We see this “coelom” organism as a creature with a different rhythm of "breathing state" in different situations. With the change of crowd density, use scene, and music, the light in operation presents elegant and rhythmic color temperature and light intensity fluctuation. The different architectural elements like inner arches and caves as well as the different spatial materials like wood, stone, and metal are all appeared with a wealth of emotional and expression changes. At this time, the sticky light with the property of quasi colloid fills and binds the guests and objects in the "coelom", impinging upon the retina of guests and creating an enjoyable atmosphere with relief joy in this whole space.

 

Through the lobby, guests could enter the middle area of the multi-story arched wall on the first floor, from which they could get to the private room and staircase. The high-rise staircase keeps the image of metal skin combined with a soft and perforated tunnel. The mottled and stacked light and shadow on the wall act as a metaphor for the wormhole and lead the guests to the secret world of the underground. Walking down to the entrance of the underground could lead to the restroom, walk-in cellar, and semi-open private room area. Three independent restrooms and porch for waiting are set up for comfort. The walk-in cellar keeps the constant temperature and humidity. Walking through the dark door of the cellar, guests could enter the more private "underground VIP room".

 

There are five semi-open private rooms from the stairway to the fishbone corridor of the underground, and the enclosed layout is adopted for the private rooms. Each private room is separated from each other by a lifting curtain, which is set according to different heights. Sometimes it forms a scene of bustling crowds, sometimes presents a busy social scene, and others it is a separate quiet scene. Through the contrast between light and the curtain, guests will not forget to mention the shadow when enjoying the light in the bar. A variety of emotions will take place in this space, where the privacy and solitude in the shadow are empty, while the social and activity in the light are pretty full. If necessary, when the curtain is all lifted, the whole underground could be transformed into an open club to hold large or medium-sized gatherings and activities.

 

Walking to the west end of the fishbone corridor, there is a complementary independent bar and a small scattered area serving the underground, which also connects the courtyard and interior of the underground. Hence, the two floors of the bar can be used separately.

 

The metal door header extends from the bottom to the top of the colonnade facade and inclines slightly downward to express the concept of openness, modesty, and welcome. Facing the outside area, the shape is abstract and metaphorical of petals and palm forms expressing embrace and attraction. The door header does not occupy the ground area but provides more public space for the pedestrians under the corridor to shelter from the wind and rain. Also, it promotes more social goodwill and welfare. At the same time, it has the function of amplifying sound, blocking light, shielding, reducing and avoiding the noise and light interference to the residents upstairs, as well as creating a harmonious atmosphere between the ground floor stores and residents. The image lights towards the city come out from the chink, forming a halo effect of natural transition between light and dark, and accurately outline the overall shape. In the night, the image lighting is carefully designed with the change of color and shade, showing the theme of the bar. With careful consideration, we repeat the theme of this shape and maintain elegance and rhythm as well. The metal materials used are processed in the factory and assembled on site. They are durable and can be preserved for a long time.

 

The top of the metal door header naturally extends to the inner colonnade, which blocks the pipelines on the top of the colonnade, extends to the interior, and develops to the main form of the interior top of the lobby. In this way, we take the building, gray space, and interior as a whole, and put this giant product into the transformation space in a way of sculpture installation design.

 

During the current epidemic environment where the city used to be noisy, this project is valuable with great courage. We hope that this will be a strong shot for Beijing's business environment and bring new hope and enthusiasm for people who live there.


扫描二维码分享到微信