山屋 GABLE HOUSE

项目地址

北京,中国


项目状态

已完成


项目周期

2017年9月-2017年12月


建筑面积

200平米


Location

Beijing,China


Status

Complete


Duration

September 2017 - December 2017


Gross Area

200 m²

商业的终极目的在于获益,获得收入可以带来兴盛,但收入本身不属于生活的兴盛.人生的兴盛来自新体验——新环境、新问题、新观察以及从中激发出来并分享给他人的新契机。——埃德蒙.菲尔普斯


这是一个兼具办公,休闲,展示,会议功能的空间,业主从事小型投资方面的工作,工作性质纯粹,但涉及的范围宽广,业主希望拥有反应其工作性质的,简洁, 典雅, 舒适的氛围空间。除了两个独立办公室,空间中的纵向中央通道,与一道通宽通高的墙体将开放区分为四部分,四张大尺度的平面石体桌与固定沙发承载业主多样的功能需求,使用淡赭色对整墙进行标记并将分出的局部分布到办公室纵向的不同层次中。中间最大尺寸的主墙体,隐喻了建筑房屋立面中的山墙和门窗的形象,这带来了模糊的室内外空间感受,同时也体现了这个设计的内部建筑及向内搭建的属性。不同层次的磨砂玻璃,浅赭色墙体零件可以拼凑为完整的同材质矩形整墙,保持概念的完整性,也不遮挡南向的阳光。中央的旋转镜面门与镜面不锈钢骨架反射着不同角度投射的光线与视线,改善办公室深处自然光线的同时也为固化的空间注入实验性格的兴奋剂,也推动使用者进入一种轻微不适的状态,使空间随时进入生动的运动情景,获得情绪张力同时提升了繁荣感受和体验。它是使用者与室内环境的中介,室内的物质材料通过相互映衬和依存。设计不界定物,但根据其应有的存在而获得最佳状态。通过多尺度镜面效果,来往的人群从中审视别人,也审视自己,在观看或工作的同时与存在相遇或与存在对峙。



"The ultimate goal of business is to get profit, which brings prosperity, but profit itself does not belong to prosperity. The prosperity comes from fresh experience-- new environment, new issues, new observation and the new opportunity inspired and shared by others." --Edmund Phelps

 

This is a space with multiple functions of office, leisure, exhibition, and conference. As the owner is engaged in small-scale investment areas, his intention focuses on attempting to frame a space with a simple, elegant and comfortable atmosphere that reflects the nature of his work. In addition to two independent offices, the open area is divided into four parts by a central vertical passage in the space and a wall with the whole width and height. Four large-scale flat stone tables and fixed sofas provide the owner with various functional requirements. The whole wall is marked with light ochre while the separated parts are distributed to different levels of the vertical facade. The largest main wall in the middle is a metaphor for the image of gables, window and door openings in the facade of the fabric, which brings about a blurring feeling of indoor and outdoor space, and as the same time, embodies the internal building and the property of the inward fabric. To keep the integrity of the concept and not block the sunlight on the southside, different levels of frosted glass combined with wall parts of light ochre can be pieced together into a complete rectangular wall of the same material. The central revolving mirror door and the mirror frame made of stainless steel reflect the light and sight cast from different angles, improving the natural light in the depth of the office and infusing a shot of experimental character into the solidified space, hence, it encourages users to enter into a state of slight discomfort where space intertwines with vivid dynamic scenes at any time, resulting in the obtainment of emotional tension and enhancement of abundant feelings and experience. It acts as a media between the user and the indoor environment, through which the indoor materials are reflected and dependent on each other. With the notion of “design does not define things”, archIStry’s strategy was to get into an optimal state according to its existence. By the multiscale mirror effect, the lingering guests look at others as well as themselves, and encounter and paradox always exist while watching or working. 

扫描二维码分享到微信