柱屋 COLUMN HOUSE

项目地址

北京,中国


项目状态

已完成


项目周期

2018年3月 - 2018年6月


建筑面积

90平米


Location

Beijing, China 


Status

Complete


Duration

March 2018 - June 2018


Gross Area

90 m²

这个设计及研究类型的办公室空间位于中国,北京,前门的大栅栏地区中心。北京是一个走在世界前沿的城市,蕴含着丰富的历史。前门又处在这个城市的中心,如此,这个办公室空间处在这个多种元素及矛盾并存的中心。这个办公室的使用者从事文化与空间的研究与设计工作,他们特别将自身置身于这样的传统与当代的洪流交汇处,观察着这样的矛盾,研究着这样的矛盾,见旧,创新。


目前,文化、设计相关的课题正在超出传统的边界,采取如何融入本地文化、城市和历史背景的方法,决定着抱有如何对待开拓文化及设计的边界的态度。空间在被改造前是由前后两个房屋组成,两个房屋中间是长五米宽一米的长条状矩形的露天院落。设计及研究类办公的工作需要开放的姿态,需要共通的空间的面积最大化。为了有效地打开连接前场与后场,使其成为完整空间,首先将内部墙体进行拆除,合并所有空间,再将这个院落上的“一线天”用玻璃封闭,成为采光天井,这有效地增加了内部原本较为封闭的空间的光线。将物料展示区、综合办公区、文件洽谈区串联合并起来。在中心的综合办公区,一张巨大的办公桌位列中间,座椅与走廊环绕周边,呈现出友好互动的“论坛”及“共享”形式。茶水食品桌及视频展示桌位于综合办公区两侧,与办公桌共用走廊及座椅区,将纯交通区域降至最低,最大地提升了空间的效率,这不仅是空间使用者们的开放与共享,也是使用者们工作与生活的边界模糊与混合。

 

为了保证空间整体大气的纯净性,所有的设备电器,如非必须,均进行安装,或被很巧妙的隐藏到了墙体或顶部,使空间内的使用场景摆脱时代产品的提示与影响,让使用场景靠近旧区平房的原始样式与感受。有趣的是,这里面的使用性能及便利性是最现代的,这里面的思想碰撞是最当代的,实现以上的综合矛盾的平衡的设计理念,也是最新的。这有趣的矛盾的平衡,亦如这个设计研究办公室所为,奋力将自己置身于古老且市井的旧城中心平房区,不仅与当地居民共享着周边的配套与建筑,共享着生活的方式,也混合着生活的习惯,混合着对这个城市中各种空间的看法的矛和盾。

 

在北京的胡同中的这套平房,拥有接近百年的岁数。除了规整的单层矩形空间,最具有标识性的,是平房中优雅的复杂的坡状屋顶及空间。在一般的情况下,它虽然没有特别的使用功能,却让人印象深刻,是人们心中对于本地文化的共鸣。如何支撑这个建筑顶部及其精神空间,并非建筑的墙体,而是排列其中的圆柱。在设计与研究办公室进驻之前,这个空间曾被很多代使用者占据过,每一代使用者在进驻时,都会仪式般地漆刷空间中最为重要的、极具韵律的、纵横多排的圆柱,随着住户的喜好与经验的不同,圆柱上覆盖了不同的、多层的颜色:绿、红、白、棕,等等。办公室进驻后,则仪式般的脱去了圆柱的外漆,在不破坏结构的同时,努力保留圆柱的底漆和底色,让其回到最初状态,这样的尊重,也让当下的使用者心里获得了更多的安慰与坦然。圆柱与空间共同形成这个建筑的骨架,而周边的墙体及材质,是这个建筑的皮肤。在中国的古语中,有一句谚语:“在骨不在皮”。意思是,美好的事物,重点不在表象的形式与外观上,而在内在的逻辑和框架里。这句话表达了古人对于价值的向内性的挖掘观念,也同样表达了中国、北京、前门、旧城平房区建筑空间及其中的生活事件的最大的魅力与价值。

 

这个建筑只有一个外立面,也是这个建筑的主入口。这个建筑的使用功能与当地的居民生活非常不同,甚至有一点格格不入,当一切的不同无法避免且不可调和,明确地划分界限是很好的选择。将古砖竖向砌为墙体,置于原建筑开放立面之后,形成围挡,便将这一态度直接且简洁的进行表达。使用古老封闭材料,让这唯一的立面形象既与周边环境的砖墙体和谐统一,又隐藏、遮蔽了自身功能的特殊性。对原建筑的外立面木门窗框架进行保留,是对建筑出入口的提示,也是对原本存留在胡同中的自我形象和记忆的传承。新功能及新事物进入到老城中来,对区域进行观察与研究,不炫耀、不强调本体,甚至遮挡、隐藏本体,是对自身角色的准确把握。在这个整体的环境与大气中,新与旧、对与错、彼与此,如此的明显,又如此的模糊,若做判断,又如此的不必。



Considering that Beijing is a city at the forefront of the world with a rich culture and history, this research-based office is located in the center of Qianmen, somewhere at the center of the coexistence of multiple elements and contradictions. The users of this office are engaged in the research and design of culture and space, placing themselves at the confluence of such tradition and modernity, observing such contradiction, and exploring new approaches through old stereotypes.

 

Nowadays, the topic of culture and design tends to exceed the traditional boundary, and the attitude towards how to deal with that boundary depends on the approaches of how to immerse oneself in local culture, urban and history context. Before its renovation, the house was composed of two separate ones, the middle of which was a five-meter long and one-meter wide rectangular courtyard. The mission of this kind of office space was to realize the maximization of common space with an open working environment. To effectively build the connection between the front and back and make them a complete one, we removed the internal wall, merged all the spaces, and then sealed the "sky of one line" with glass to build a courtyard, which effectively increases the light of the original enclosed space inside. The material display area, office area, and document negotiation area are all connected in series. In the central office area, a huge desk is in the middle, with seats and corridors surrounding, presenting the form of friendly interaction of "forum" and "sharing". Tea, food and video display tables are set on both sides of the office area, sharing the corridor and seat area with the desk. The goal is to minimize the pure movable area as well as maximize the spatial efficiency, which not only brings the users with the enjoyment of openness and sharing but also acts as a blurring but mixing boundary between their work and life.

 

To keep the integrity and purity of the whole space, all equipment, and appliances, if not necessary, are all installed, or are subtly hidden inside the wall or the top so that the scene in the space can get rid of the prompts and influences of the products of this time to be close to the original style and feel of the bungalow in the old area. Surprisingly, as the collision of ideas represents modernity, the use of space and convenience coincide with the contemporary style. Also, we followed the latest design brief of realizing the above balance of comprehensive contradiction. Interestingly, this contradictory balance, as what our office does, strives to place itself in the center bungalow area of the old city, not only sharing the surroundings with the locals as well as their lifestyle but also blending the paradox of the views with various spaces in the city.

 

The house in the Hutong dates back to almost a hundred years ago. Except for the regular single-layer rectangular space, the most iconic is the elegant and complex sloping roof and space here. Though it has no specific function, impressively, it resonates with the local culture. The question of how to support the top of the fabric and its spiritual space lies not in the wall of the fabric, but the columns in it. Before our office settled in, this space had been occupied by many generations of users. When each generation moved in, they would ceremoniously paint the vertical and horizontal rhythmic columns. With the different tastes and experiences of the residents, the columns were covered with different and multi-layer colors--green, red, white, brown, etc. We tried to renovate the columns with the removal of the exterior paint without damaging the structure, as well as keep the primer paint and basic color to get to its original state. We see it as a kind of respect that makes the users of this time with more comforts and calm. The columns and space frame the skeleton of the building, while the surrounding walls and materials are the skin of the building. There is an ancient Chinese proverb goes that " A beautiful thing amazes people with its skeleton rather than its skin.", which means the beauty focuses on the logic and framework inside instead of the form and appearance outside. This indicates the inward value of deep notion by ancient Chinese, and also expresses the greatest charm and value of architectural space and life events in the Hutong.

 

The house has only one façade, which also works as the main entrance. The function of this building does not fit into the lifestyle of the locals, especially when all the differences are inevitable and irreconcilable. The strategy was to divide the boundaries. It was expressed directly and succinctly when the ancient brick is vertically built as a wall and placed behind the open facade of the original building to form a fence. With the use of ancient closed materials, the only facade image is not only harmonious with the surrounding environment of the brick wall but also hides the particularity of their functions. Retaining the wooden door and window frame of the exterior facade of the original building is not only a reminder of the entrance and exit but also a heritage of the self-image and memory that originally remained in the alley. With observation and research of the area, new functions and new things come into the old city, not showing off, not emphasizing the noumenon, or even hiding the noumenon, where we see it as an accurate grasp of their roles. In this context, the notion of new and old, right and wrong become so obvious but somehow obscure, and it is not that necessary to judge the difference.

扫描二维码分享到微信